Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka może nas kompletnie zaskoczyć. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że nie różni się ona znacząco od tego co dzieje się na talerzach w Polsce. Jeśli jednak przyjrzymy się temu bliżej, okaże się, że Niemcy mają ściśle określone upodobania kulinarne i traktują niektóre warzywa z taka nabożnością, która jest nie do pomyślenia w Polsce. Przykładem są ziemniaki, które w Niemczech traktowane są jako jeden z najbardziej wartościowych elementów dania. Inaczej jest w Polsce, gdzie ziemniaki można niekiedy uznawać wręcz za zapychacze, niegodne specjalnych opracowań kulinarnych ani też żadnego wymyślania dań, gdzie ziemniaki pełnią rolę główną. Podobnie jest z białą i czerwona kapustą. W Polsce sałatki z tym warzywem nie cieszą się szczególną popularnością. Polacy nie są przywiązani do rdzennych warzyw, owoców i płodów rolnych. Chętniej zamówią coś egzotycznego, na przykład lubują się w kuchni włoskiej. Niemcy natomiast uwielbiają przede wszystkim to, co niemieckie. Dlatego też turystyka kulinarna w Niemczech wygląda zupełnie inaczej niż w Polsce.

Categories: Turystyka i Podróże

Comments are closed.

Kamera Panorama Mias

Jarosław to jedno z tych miast, które może być niewielkie ...

Airmax Internet: Rew

Wprowadzenie W dzisiejszym świecie, w którym szybki i niezawodny dostęp do ...

Airmax światłowody

Jednym z najważniejszych aspektów świata cyfrowego, który odgrywa kluczową rolę ...

Chodzież: Perła P

Chodzież to niewielkie, ale malownicze miasto położone w województwie wielkopolskim ...

Trekking w Himalajac

Wprowadzenie Trekking w Himalajach to marzenie wielu podróżników. Majestatyczne szczyty, dzikie ...